La castanyada

Una de les festes més populars de Catalunya és la castanyada, que se celebra el dia de Tots Sants (1 de novembre), encara que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada, el 31 d'octubre, o a altres dies propers.
Consisteix en la menjada de castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, aliments altament energètics. La beguda típica és el vi dolç o moscatell, una varietat de cep blanca cultivada arreu d'Europa, al nord i al sud d'Àfrica, Califòrnia i Austràlia.


Orígens


Els orígens de la castanyada segurament es remunten en l'àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants. En general les castanyes, els fruits secs i el moscatell eren els protagonistes d'aquestes celebracions que representaven l'anunci de l'imminent arribada del fred i del mal temps.
El costum de menjar les castanyes torrades i cuites tal i com les coneixem avui en dia, es va començar a generalitzar a finals del segle XVIII, i a poc a poc es va anar estenent i fent-se popular fins a convertir-se en una imatge que anunciava l'hivern.

Una castanyera

A final d'octubre apareixien les castanyeres amb tots els seus estris peculiars i amb les faldilles planes i el davantal tan característics, i durant tot el mes de novembre i part del desembre proveïen de castanyes i moniatos calents a la gent per ajudar a fer passar el fred hivernal.
Les castanyeres han anat passant a l'oblit, baldament que hi ha llocs on conserven la tradició. Actualment, és més comú trobar parades on venguin castanyes calentes i torrades, generalment embolicades en paper de diari, en diversos punts de la ciutat, moltes d'elles conduïdes per gent jove, especialment estudiants, amb la possibilitat d'obtenir uns beneficis econòmics durant uns dies.



ELS PANELLETS

Els panellets són uns pastissos petits, de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients que els donen un sabor i aroma característics. La base més característica dels panellets és una barreja de rovell d'ou, sucre, ametlles mòltes i patates bullides. Després es couen al forn. Van començar a popularitzar-se al segle XVII, quan tenien un caràcter sacramental.

Una plata de panellets. Quina bona pinta!


CANÇÓ POPULAR: "LA CASTANYERA"

"Quan ve el temps de menjar castanyes,
la castanyera, la castanyera,
ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat.
La camisa li va petita,
la faldilla li fa campana,
les sabates li fan cloc-cloc
i en ballar sempre balla així."

Fer un clic sobre la partitura per engrandir-la.